Pardus 2007'yi Yansılarından İndirin

Pardus 2007 Dün sabah saat 11:17 itibarı ile Pardus sunucularında yerini aldı. Ancak beklenenin üzerinde gerçekleşen talep Pardus sunucularını çalışmaz hale getirdi. Şu an itibarı ile ( 19 Aralık 2006 01:27 ) Pardus ftp sunucuları ve Web sayfaları ulaşılamaz durumda.

Eğer bir an önce indirip kurmak istiyor iseniz Linux Kullanıcıları Derneğinin ftp sunucularından indirebilirsiniz.



Pardus 2007 Kurulan CD
Pardus 2007 Çalışan CD
Kontrol İçin Bir Program ( HashCalc )
İndirmek İçin:

Pardus 2007 Çıktı

Evet. Nihayet Pardus 2007 Yenilenen sitesi ve 1.0 Sürümünden bu zamana gelen 1 senelik tecrübesi ile karşımızda. Pekçok Linux Dağıtımından daha güçlü. Çünkü arkasında Türkiye var.

Pardus Tükiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun desteği, yaklaşık 40 kişilik geliştirici ekibi ve Gönüllülerini desteği ile 2007 sürümüne ulaştı. Pardus 2007 aslında 1.0 sürümünden sonra gelen 1.1 sürümü olmakta ama sanırım daha kolay hatırlanabilmesi için 2007 diye adlandırılmış bulunmakta.

Pardus biz Türk Bilgisayar kullanıcılarının hatta birçok farklı dile desteği sayesinde yabancı bilgisayar kullanıcılarının karşısına Linux işletim sistemleri içerisinde en kolay kullanılabilinen dağıtımlardan biri olarak çıkmakta. Çok hızlı açılması, Müzik ve Film dosyaları için kodlayıcı indirmeyi gerektirmeyen yapısı ve varsayılan olarak Windows NTFS bölümlerine okuma, yazma desteği vermesi onu diğer Linux dağıtımlarının birçoğundan öne taşımakta.

Kurulum sonrası ekranında KDE için Kickoff menü, Ağ bağlantı ayarları, Arkaplan Duvarkağıdı Denemesi gibi hoş özellikler ile bizi karşılamakta.

Tabi unutmamak gereken bir özellikte tüm programların içerisinde kullanılabilen Zemberek imla denetim servisi.

Daha başka birşeye gerek varmı dersiniz?

Pardus 2007 Geliyor

Pardus... Özgürlük İçin...
Pardus 2007, 18 Aralık 2006 günü saat 11:00'da İndirime Sunuluyor.

Tayyip Erdoğan'ın İnternet Kafeler ile İlgili Konuşması Üzerine ve Pardus

İnsanlar bu tür konuşmalardan ne kadar çok şey çıkarıyorlar. :D

Bu tür konularla ilgili bazı şeyleri es geçiyoruz. Kesin emin olmadığımız konular hakkında yorumlarda bulunuyoruz. Çıkması kesin olmayan ve içeriği henüz netleşmemiş bu yasayı bir arada farklı bir şekilde sitelerde eleştirmişlerdi. O da internetin tümüyle filtre edileceği şeklinde idi. Görüloyorki ortada bir yasa olmadan üzerinde spekülasyon yapmak doğru değil. Ancak yasanın olmasını isteyeceğimiz şekilde yapılbilmesı için doğru taleplerde bulunursak bunun bize faydası olur. Bunun dışında olayı spekülatif bir hale getirmenini kimseye hiçbir faydası dokunmaz. Özellikle bilişimcilere.

Aslında burda tartışmamız gereken esas mesele ise internet kafelerin içler acısı hali. Eskiden alilelerimiz çocuklarımızı o değerli zamanı öldürdüğümüz ve kötü alışkanlıklara neden olduğundan dolayı kahvelerden uzak tutmaya çalışırdı. Şimdi ise olay daha trajik komik bir hal aldı. Teknolojinin kullanımı adına açılan internet kafeler oyun salonları gibi amacı dışında kullanılmaya başlandı. Diğer kullanılma yöntemlerini yazmak bile istemiyorum.

İnternet kafeler ilk çıktığı zamanlar ülkemizin içinde bulunduğu teknolojik yeterliliği düşündüğümüzde( Bilgisayar ve internet yaygınlığı ) teknolojik ilerleme ve Bilişim alanında gelişim için şarttı. Şimdi ise kafeler bence kendi ayaklarına kurşun sıkmaktalar. Yani şu anki durumun daha ne kadar sürebileceğini düşünmekteler merak ediyorum. Bu laflardan sakın işini adam gibi yapan kafeler alınmasın.

Benim aklımdaki internet kafeler hakikaten şu ankinden çok farklı. Yani gerçekten kafe olan yerler. İçine girdiğimde yiyecek bir tostun ve içecek bir çay ya da kahvenin olduğu. Önemli işlerimi halletmek için Bir Web tarayıcı, Bir ofis programı, belkide ufak çaplı muhabbetler için basit bir Muhabbet(Chat) programının yer aldığı bir bilgisayarın ve bir yazıcı ile bir tarayıcı yer aldığı yerler ( Ne kadar iyimser düşünüyorum değilmi? :D )

Unutmadan şunu söyleyeyim. Pardus için sloganımız nasıl özgürlük için Pardus ise Özgürlük için özgür seçim de olmalı. Yani bir başka işletim sistemini seçen yerlere ve kişilere neden bunu kullanıyorsunda dememek. Bu işletim sistemi illa ki Windows olacak değil. Olurya kimileri bakarsınız MacOS X kullanır. Sadece insanlara özgür yazılım alternatiflerini yeterince tanıtmak ve benimsemeleri için yardımda bulunmak. Pardus işte bu noktada önem taşımakta. Özverili geliştiricileri ve kendi aramızda oluşturmuş olduğumuz ve ilerisi için tam anlımıyla işlevsel hale gelecek Pardus Gönüllüleri.

Konunun İnternet Kafelerde Pardus Kullanımı ile ilgili ayağına gelir isek aslında çok fazla bir söze gerek yok. Bu noktada söyleyebileceğim tek şey gerçek bir internet kafe için Pardus gayet yeterli hatta ideal bir işletim sistemidir. Bizi ya yasadışı bir şekilde bilgisayar programı kullanımından uzak tutacak ya da kesemize önemli bir katkıda bulunacaktır.

Pardus... Özgürlük İçin...

Pardus... Özgürlük İçin...

Pardus Sürücü Desteği

Pardus her ne kadar çoğu sürücüye destek versede yine de desteklenmeyen birçok donanım kalacaktır. Tabi bu Pardus veya diğer işletim sistemlerinin suçu değil. Tamamen donanım üreticileri ile alakalı bir konu.

Biz bu konuda ne yapıyoruz? Bunu hiç kendimize soruyor muyuz? Sürücüler için sadece özgür yazılım geliştiricilerinin üretmeye çalıştığı alternatiflerle mi uğraşıyoruz?

Eğer son soruya cevabınız evet ise eksik yaptığınız birşeyler var demektir. Öncelikle donanımınızı üreten firmaya diğer işletim sistemleri ile çalışacak sürücüleri neden yapmadıklarını sordunuzmu. Ya da en azından bunun için çaba sarfedip sarfetmediklerini.

Önemli olan noktalardan birisi ise özellikle Linux desteği olan bir donanım için aranmamamız. Yani diğer donanımlar içinde bu desteği aramamız. Yoksa biz bir talepte bulunmadan firmaların kendiliğinden bunu yapması çok uzun bir süreç alacaktır.

Ben ise Airties Kablosuz USB Adaptörü ile ilgili bir sorun yaşadım. Airties firması bir Türk firması olması nedeni ile bazı donanımlarında Pardus ile kurulumu bile anlatmışlar. Ama benim donanımım için henüz bir Linux çözümü olmadığını öğrendim. Bunun üzerine Destek hatlarını aradım ve bu konudaki taleplerimi bildirdim.

Tabi bu sadece benim taleplerim ile ilgili bir durum değil. Sizde bu tür taleplerinizi iletmediğiniz sürece benim ve benim gibi düşünenlerin yapmış olduğu bu talepler bir anlam ifade etmeyecektir.

Lütfen elimizdeki ile yetinmeyelim. Daha fazlasını isteyelim. Tüketici olarak üretilecek ürünlerde en büyük söz sahibinin bizim olduğumuzu unutmayalım. Tüketim gücümüzü yararlı şekilde kullanalım.

Linux ile İlk Tanışma...

Faik Uygur'un blog sayfalarını pisi paketleme sistemi ile ilgili olarak okurken Hakkında bölümüne bir bakayım dedim. Başkalarının Linux ile nasıl tanıştıklarını her zaman merak etmişimdir.

Faik Uygur'un bilgisayar ile tanışma hikayesini okurken birşeyi farkettim. Çoğu arkadaşımız ( İçlerinde bende varım ) Linux ile önce kısa bir deneyim yaşamış, aradan belirli bir süre geçtikten sonra bir Linux dağıtımı vesilesi ile tekrar bir bakayım dediğinde elde edilmiş olan ilk tecrübenin ve Linux dağıtımlarının gelişmesinin etkisi ile Linux'a bağlanıp kalmış.

Acaba Linux ile tanışma hikayesini bilmediğim diğer arkadaşlarda da durum aynı mı?

Ya da bu şekilde Linux ile tanışanların oranı nedir?

Beklentinin Ardından Gelen Hayal Kırıklığı.


Cumartesi gününü ne hevesler ile beklemiştim. Artık demiştim. Artık birinci ligde tutmam gereken asıl takımımı görebilecekdim. Sadece 2 maç kaldı. Sonrasında 1.Ligdeyiz demiştim.

Ama olmadı. Bu kadar badirenin ardından olmadı. 6 Maç evinde oynamama cezasını Milli takıma çok gördüğümüz ortamda Orduspor'a verilen 6 Maç ceza kimsenin umrunda değildi. Nede olsa Orduspor bir şehir takımıydı. Ordu'lu olanların dışında kimsenin umrunda değildi.

Bunlara rağmen yinede Orduspor 2.Lig A Kategorisinde ilk 12 maç evinde oynamamasına rağmen ilk 6'nın içine girip Ordu halkına büyük umutlar vermişti. Ama olmadı.

Artık önümüzde 34 maç kaldı demekten başka çare yok. Sadece 34 Maç.

İnanç ile oynanacak 34 maç. Hepsi bu.

Çocuklara Bilgisayar

Fazlamesai ekibinin öncülüğünde başlatılan bir Proje Çocuklara Bilgisayar projesi. Gerçekten projenin birden çok katkısı olacağına inanıyorum.

Bunlardan ilki elbette projenin asıl amacı olan ailelerinin alma imkanı olmadığı bilgisayarlar ile çocuklarımızı daha erken tanıştırmak.

İkincisi çocuklarımızı Linux gibi bir açık kaynak yazılımı ile daha erken tanıştırmak. Bunun ülkenin geleceği açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Ve son olarak imkanı olmayan çocuklarımıza Temel seviyede bir bilgisayar eğitiminin verilmesi.

Bence gerçekten iyi niyetler ile ortaya çıkmış ve çok iyi amaçlar güden bir proje. Bu projeye sitesindede okuyabileceğiniz gibi mutlaka bir katkımız olabilir. Ya eski bilgisayarlarımızı vererek ya da Sitemize banner'ının koyarak, üyesi olduğumuz sitelerde duyurarak.

Projenin Web Sayfaları: http://www.cocuklarabilgisayar.org/

Yeğenim ile İlk Tiyatro Gezimiz

Bu gün yeğenim ile Fatih Reşat Nuri sahnesindeki çocuk tiyatrosuna gittim. İtiraf etmeliyimki bu benim tiyatroya ilk gidişim. Tabi Ortaokulda okul arkadaşlarımın zamanın Adile Naşit Kültür Merkezinde oynadığı amatör Tiyatroyu saymaz isek. Ama bazı şeyleri ben bu yaşta anlamaya başlasamda yeğenimi bunlardan mahrum bırakmak istemedim ve onunla Keloğlan oyununa gittik.

Tabi tiyatro hakkında birşeyler söylemekte gerekir.

Tiyatronun Televizyon ve Sinemadan farklı bir havası var. İnsanların canlı olarak karşınızda birşeyleri canlandırması. Çok farklı bir duygu bu. Sahnedeki insanın etkisini çocuk oyunu bile olsa direkt olarak hissediyorsunuz.

Bunun dışında benim daha önce Tiyatroya gitmeme nedenlerimden biride pahalı olduğu kanısı idi. Bu nispeten doğruda ama ufak bir araştırma ile İstanbul Belediye Tiyatrolarında sergilenen oyun ücretlerini görünce çok şaşırmıştım.

--------------------------------------------------------------------------
OYUNLAR TAM İNDİRİMLİ
--------------------------------------------------------------------------
MÜZİKAL OYUNLAR 7.50 YTL 6.00 YTL
NORMAL OYUNLAR 6.50 YTL 5.00 YTL
ÇOCUK OYUNLARI 2.50 YTL 2.50 YTL
-------------------------------------------------------------------------
Biletleri internetten kredi kartı ile alabiliyorsunuz.

Tabi yeğenimin ilk Tiyatroya gidişide bu sayede oldu. Sadece 5 YTL'ye aldığım iki bilet ve yaptığım 4 YTL'lik yol masrafı ile bana sadece 9 YTL'ye mal oldu. Bir Tiyatro gösterisi için önemsenmeyecek oranda ufak bir rakam bu. Birde bu rakam ile sadece 1 Sinema bileti alabileceğinizi düşününce daha faydalı bir iş yapmış olduğumu düşünüyorum.

Gelelim olayın diğer yüzüne. Özel Tiyatrolarda durum farklı. Genel olarak oyunlar için gördüğüm ücret ortalama olarak Tam Bilet 25 YTL , Öğrenci Bileti 15 YTL. Aslında yapılan iş için bu büyük bir meblağ değil. Ama Türkiye gibi bir ülkede yaşadığımızı düşününce herkesin altından kalkabileceği türden bir masrafta değil bu.

Vel Hasıl Kelam. Umarım bu, ben ve yeğenim için iyi bir başlangıç olur.

Türkçe Klavye Sorunu (F mi yoksa Q mu?)

Aklıma yine birşey geldi. Yine Türkçe ile ilgili. Ama bu sefer durum farklı.
Pardus ( TÜBİTAK'ın desteğiyle geliştirilen yerli Linux Dağıtımı ) geliştiricilerine içten bir soru sormak istiyorum. Acaba Bilgisayarınızda Klavye olarak hangi dizilime sahip Klavyeyi kullanıyorsunuz. Türkçe F Klavye mi yoksa Türkçe Q Klavye denen aslında bize ait olmayan bir klavyeyi mi? Neden önce size soruyorum derseniz eğer, cevabım şu olur:
Bildiğim kadarı ile Pardus'un geliştirilmesindeki önemli sebeplerden biri Türkçeye tam destek veren açık kaynaklı alternatif bir işletim sistemi oluşturmaktı. Ama halâ Pardus'un bazı bölümlerinde Türkçe F klavye dizilimi ile ilgili sorunlar yaşamaya devam ediyoruz( İlgili bir hata: http://bugs.uludag.org.tr/show_bug.cgi?id=1985 ). Bu bende geliştiricilerin F Klavye kullanmadığı izlenimini uyandırdı.
Şimdi de çuvaldızı kendimize batırmanın zamanıdır. Benim okuduğum lisenin türü Ticaret Meslek Lisesi olduğu için Daktilografi dersi temel derslerden biriydi. Bu ders sayesinde F klavye dizilimine sahip bir daktiloda yazı yazmayı öğrenebildik. Ama ben ne yaptım? Üniversite dönemimin başlangıç zamanında İlk bilgisayarım için Q klavye aldım. Tabi bunda bilgisizliğin de etkisi yok değil. O gün Bu gündür Q klavye kullanıyordum. Ne zaman ki ( yaklaşık 3-4 ay öncesi ) F klavye aldım işte O zaman F klavye kullanımımın ne kadar körerdiğini anlamış oldum. Tabi Daktilo tuşlarından bilgisayar klavyesinin tuşlarına geçmekte ayrı bir zorluk oldu. Kullanmayanlar için belirteyim. Daktilo tuşları çok serttir ve düzgün yazabilmek için sert basmayı gerektirir. Bu da bilgisayar klavyesi ile yazarken size yinelenen harfler olarak geri döner.
Evet! Bilgisayar klavyesine bakmadan yazı yazmanın keyfini sürüyorum şu sıralar. Hemde 10 Parmak yazarak. Birisiyle bilgisayar vasıtası ile yazışırken sadece ekrana bakıyorum ( Karşımdaki kişinin yazdıklarını okumak için.).
Size de tavsiye olunur. Kendinize bir F klavye edinin ve bir an önce 10 Parmak yazı yazmayı öğrenin. Yazı yazmanın keyfini işte o zaman tadacaksınız.

Türkçeye Devam

Bugün yine bir önceki yazımda yazdığım üzere Türkçe üzerine çalışmaya devam ediyorum. Daha doğrusu Türkçeyi hatırlamaya çalışıyorum desem yeridir.
Şu anda bu

Türkçe Hakkında Vikipedi Sayfası
Türk Dil Kurumu ( Yazım Kuralları )

siteleri inceliyorum.

Yeri gelmişken önce de söylediğim gibi aslında bende Türkçenin kötü kullanılmasından şikayetçi idim. En çok dikkatimi çeken şey ise Alfabemizdeki (H) harfinin okunuşunun (he) şeklinde değil (haş) şeklinde yapılması idi. Bunun sebebini hala anlayabilmiş değilim. Belki Türkçem o kadar iyi değil ama bildiğim temel şeylerden biri sessiz harflerin tümünün okunuşunun yanında (e) harfi varmış gibi yapıldığıdır.

Türk Dil Kurumunun web sitesini incelerken dikkatimi çeken bir hususu sizinle paylaşmak istiyorum. Meğer Alfabemizin çıkış kanununa göre (i) harfi sıralama olarak (ı) harfinden önce geliyormuş! Bunu ilk defa okuyorum. Demek bize eğitimimiz süresince anlatılmayan neler varmış neler.

Birde düzeltme işaretinin(sesli harflerin üzerine konan şapka) durumunu çok merak ediyorum doğrusu. Son hatırladığım bu işaretin Tükçeden çıkarıtıldığı idi. Lakin Türk Dil Kurumunun sitesinde halâ bu işaretin kullanıldığı yerler anlatılmakta. Kaldı ki bence de doğrusu bu işaretin Tükçede ki varlığını sürdürmesidir. Çünkü Türkçe her zaman yazıldığı gibi okunan bir dil olmalıdır.

Bu arda bunları yazıyorum ama sakın benim Türkçeyi mükemmel bir biçimde kullandığım iddiasında olduğum sanılmasın. Dediğim gibi bugün bile ilk defa duyduğum bir şeyin olması aslında henüz birçoğumuzun Türkçeyi düzgün kullanmadığını gösterir.

Düzgün Türkçe Kullanımı Hakkında


Bu benim blog'daki ilk yazım. Ama sanırım yazabileceğim en doğru yazıyı yazıyorum bu ilk paylaşım için. Bunun sebebi Türkçe'nin düzgün kullanılmasına dikkat eden bir Pardus meraklısı. Yani ondan aldığım uyarı.

Bende uzun zamandır birçok kişinin konuşma ve yazılarında Türkçe'yi ne kadar hatalı kullandıklarından yakınırdım. Ama gün geldi bu konuda bizde bir uyarı aldık. İyi oldu mu dersiniz? Bence çok iyi oldu. Hatta! blog'da yazmış olduğum bu ilk yazıyı yazmama sebep olan şeyde bu uyarı.

Aslında uzun zamandır içeriği geniş olan yazı yazmadığım için gerçektende Türkçe'yi unutmuş olduğumu farkettim. Özellikle -de ve -mi takılarını sık sık yanlış kullanır olmuşum. Artık dikkat ediyorum ama zorlanmıyor değilim doğrusu.

Farkında olmadan ne kadar Türkçe'yi unutturuyoruz birbirimize. İnternet'te hızlı sohbet edebilmek uğruna ödün verdiğimiz Türkçe'nin aslında insanlarla daha doğru iletişim kurmamıza yardım ettiğini unuttuk. Ve şu anda durum ne? Birbirini sözünü tam olarak dinlemeyen ya da söylediklerini anlayamayan insanların birbirleriyle yapmış olduğu kavgalar.

Biz güzel Türkçe'mizi düzgün kullanmaya dikkat etsek inanın insanların birbirleriyle olan sorunları bile o kadar rahat çözülür ki. Ben düzgün Türkçe kullanan bir insanın kavgasına şahit olmadım henüz. Sizce bu bir tesadüf mü?

Neyse. İlk yazı için epeyce uzun bile oldu bu yazı. Bakalım dediklerimi kendi üzerimde uygulamaya ve tabi blog'da yazmaya devam edecek miyim?

Güzel Türkçe kullanmam için yapmış olduğun uyarıdan ötürü teşekkür ederim biyolokum.
Bu arada unutmadan bu günlerde Pardus'la uğraşıyorum.

Pardus ne mi? Bknz: www.pardus.org.tr

Windows'tan Pardus'a İlk Geçiş Nasıl Olacak?

Windows'tan Pardus'a İlk Geçiş Nasıl Olacak? ( Son Güncelleme : 1 Mart 2006 )

Evet bu başlığı açmak uzun bir zamandır aklımdaydı. Geçte olsa nasip bugüneymiş,

Pardus çıktığından beri Türkiye'de Linux kullananların sayısı Pardus sayesinde arttı. Tabi bu birçok sorunu beraberinde getirdi. Linux bilmeyen ve Pardus kullanmaya çalışan insanlar... Bu sayının çokluğu (Aralarında ben de varım) bu kişilerin sorunlarına çözüm yetiştirmeyi gerçekten zorlaştırıyor.

Bu sebeple Windows'tan Pardus(Linux)'a geçenler için kılavuz niteliğinde olacağına inandığım bu yazıyı yazıyorum.

-----------------------------------------------------------
Pardus bir Linux Ulusal Dağıtım Projesi'dir(Bu cümle bile pek çok kişiye karışık gelecektir).

Birçoğumuz Windows ile Bilgisayarlar sayesinde tanışdık ve Bilgisayar denince aklımıza Windows geldi. Halbuki biz bunları düşünürken bizim bilmediğimiz(Buradaki biz gözlerini Windows'ta açmış Kullanıcılar) bir işletim sistemi(Linux) bir gönüllü ordusu tarafından geliştirilmeye devam ediyordu(Bu arada işletim sistemine bizim ile Bilgisayar Donanımı arasında yapacağımız işleri düzenli ve kolay bir biçimde yapmak için çalışan bir çeşit program diyebiliriz).

Bu işletim sisteminin kökenide aslında daha da eskilere dayanan başka bir işletim sistemi UNIX'den gelmekte ancak onun çekirdeğinin türevi olan minix'in bir üniversite öğrencisi olan Linus Torvalds tarafından değiştirilmiş bir halidir.

Aslında biz Linux'a işletim sistemi desekte öyle değil. Linux aslında bir çekirdek'tir. Yani o gördüğümüz pencereler ve pek çok program bir çekirdek üzerinde çalışan programlardan başka birşey değildir. Aslında bu çekirdek tek başına bir anlam ifade etmemektedir. Çekirdek birçok donanıma ve temel donanım komutlarına destek veren, Bilgisayar ile asıl iletişimi sağlayan işletim sisteminin temel parçasıdır.

Peki biz Linux derken aslında ne anlamalıyız?

Mesela şu anda Pardus'u kurmuş olanlar aslında Linux Çekirdeği üzerine eklenmiş bir Bash kabuğu ve KDE pencere sistemini görmekteler. Buradaki Bash Windows'tan tanıdığımız Komut isteminin bir benzeridir. Yani tabanlı komutlar ile çalışabileceğimiz siyah bir ekran. KDE'yi ise Windows'un pencere sistemine benzetebilirsiniz.

Nereden çıktı bu Pardus?

Aslında Pardus'tan önce çıkmış birçok Linux Dağıtımı(İşte Pardus ve diğer sistemler için asıl kullanacağımız terim bu) vardır. Pardus sadece bu Linux dağıtımlarından birtanesidir.

Peki biz neden Pardus'la birlikte bu kadar önemsedik bu Linux'u?

Çünkü Pardus ile birlikte ilk defa Windows ve MacOS dışında bir işletim sistemi Türkçe'ye bu kadar büyük bir destek veriyor ve Türkçe karakterlerin hatasız kullanılmasını sağlıyordu.

Neden Windows ve MacOS değil de Pardus?

Çünkü en önemlisi Pardus(Linux) gibi ücretsiz(Tecrübeli Linux kullanıcıları bu kısma sakın kızmasın. Anlaşılsın diye böyle yazdım) ve yapısına kendi ihtiyaçlarınıza göre değiştirebileceğiniz, aynı zamanda Türkçe ve Teknik Desteği bu kadar büyük olan başka bir işletim sistemi bulamazsınız.

Sanırım bu kadar Hikaye ve Tanıtım yeter. Biz Asıl işimiz olan Windows'tan Pardus'a geçerken nelerle karşılaşacağımız ve sorunlarımıza nerelerden çözüm bulacağımıza dönelim.

Öncelikle yukarıda da belirttiğim gibi Windows'taki Komut İstemi Penceresi ya da diğer bir değişle Ms-Dos penceresinin yerine Pardus'ta Bash Kabuğu ile karşılaşırsınız. Ama unutmayın Linux dağıtımlarında alternatif çok. Mesela Bash'ın dışında sh, ksh, csh, tcsh gibi diğer kabuklar da kullanilabilir.

Peki Windows'taki Pencere Sistemi'nin Pardus'taki karşılığı nedir? Çoğu kez KDE. Çünkü Pencere sisteminin yanı sıra içerisinde birçok yararlı program daha barındıran geniş bir paket. Ama Linux Dağıtımları için KDE dışında da alternatifleriniz var. Bunların en önemlisi Gnome. Gnome da yaygın kullanılan bir pencere sistemidir. Bunun dışında IceWM, XFce gibi pek çok pencere yöneticisi daha vardır ve sisteminizi bu pencere yöneticileri ile kullanabilirsiniz.

Bilgisayarım ve Belgelerim klasörlerinin karşılığı ise Masaüstünde görebileceğiniz System simgesidir. Harddisklerinize ve açmış olduğunuz kullanıcının belgelerine bu simgeden ulaşabilirsiniz.

Burada bir hatırlatma yapmakta fayda var. Windows ve Pardus dosyalarınızı Harddiskinize aynı yöntemlerle yazmazlar. Biliyorum yöntemler ne diyeceksiniz? Ne mi? Dosya sistemleri tabi. Windows Fat ve NTFS dosya sistemleri üzerinde çalışır ve bu sistemlere yazabilir. Pardus ise güncel olarak ext2 ve ext3 dosya sistemleri ile çalışır. Tabi Linux için bunun da alternatifleri vardır(ext, minix, reiserfs vb.). Linux'un kullandığı bu dosya sistemleri dışında desteklediği yani üzerine kurulmasada üzerinde işlem yapabildiği dosya sistemleri de vardır. En önemlileri ise yine Windows'tan tanıdığımız Fat ve NTFS.

Windows'ta kullandığımız Denetim Masası'nın karşılığı Pardus'ta Tasma'dır. Yer ve dil ayarlarını, fare ayarlarını ve daha bunun gibi pek çok denetim ayarlarını bu program ile yaparız.

Şimdi en önemli soruya geldik. Ben Windows'ta programları genelde kur.exe , setup.exe ve install.exe gibi dosyalar yardımıyla kurardım. Şimdi Pardus'ta ne yapacağım diyorsanız aslında bu yapıdan farklı bir yapıda çalışmayacağınızı bilmeniz gerekir. Pardus'ta programlar bir tıklama ile kurulabilir. Ama bu kurulum dosyalarının uzantısı (Hani Windows'ta dosya ismi ve noktadan sonra gelen 3 harf ) Windows'ta alışık olduğumuz (exe) Son zamanlarda da (msi) değil (pisi)'dir. Ve dosya ismi genelde kur, setup, install değildir. Çünkü pisi paketleri sadece ve sadece kurulum paketleridir. Yani uygulama dosyaları gibi çalışmazlar.

Burada birşeyi daha belirtmek gerekir. Windows'ta standart olarak dosya uzantısı en fazla 3 karekterdir. Pardus'ta ise böyle bir kısıtlama yoktur. Yani bir karekter de olabilir hiç olmayabilirde. Uzantı ne işe yarar diyenler içinde belirtelim. Uzantı o dosyanın cinsini belli eder. Çok iyi bildiğimiz mp3 ve jpg dosyaları gibi. Mesela mp3 dediğimiz müzik dosyalarının uzantısı (mp3) 'dür. Ve çoğunlukla kullandığımız resim dosyası uzantısı da (jpg) 'dir. Tabi bu sadece (mp3) uzantılı dosyalar müzik dosyasıdır ya da sadece (jpg) uzantılı dosyalar resim dosyalarıdır demek manasına gelmez.

Evet kurulumdan bahsetmiş iken Windows'ta Program kurulumlarını ve Kaldırmasını takip ettiğimiz bölüm olan Program Ekle/Kaldır Bölümünün Pardus'taki Karşılığının Pisi-Kga olduğunu söylemeden olmaz sanırım. Ama Windows'tan farklı olarak birçok açık kaynak kodlu ve ücretsiz programı İnternetteki pisi dosyaları için açılmış depolardan bu program yardımıyla Pardus'umuza yükleyebiliriz. Burada Windows gibi neredeyse sadece ticari programlarla çalışan bir sistemin bunu yapmasının mümkün olmadığını söylemek sanırım kahinlik olmayacaktır.

İyi güzelde biz Windows'taki pek çok belgeyi dosya uzantısına göre anlayabiliyordum. Ama şimdi neredeyse dosya uzantılarının tamamına yabancıyım. Ben Pardus'taki bu yeni dosya uzantılarını nasıl anlayacağım?

Derseniz eğer;

Dedik ya Windows'ta kullandığımız birçok programın Pardus'ta büyük ihtimalle bir veya daha çok karşılığı vardır diye. En belirginlerini yazalım.

Windows ile kullandığımız (.zip) ve (.rar) sıkıştırma formatlarını Pardus ile kullanabiliriz ama Pardus'ta bunların yanında karşınıza çok kullanılan başka dosya sıkıştırma formatlarıda çıkacak.

Bunlar;

gzip ile sıkıştırılmış dosyalar : .gz
gzip ile sıkıştırılmış tar arşivi : .tgz , tar.gz
bzip2 ile sıkıştırılmış dosyalar : .bz2
bzip2 ile sıkıştırılmış tar arşivi : .tar.bz2

Bunun dışında yine Windows'ta kullanılan sıkışmamış ses dosyaları olan (.wav) dosyaları gibi pardus'ta (.au) dosyaları da aynı iş için kullanılır. Tabi (.wav) dosyaları yine Pardus'ta kullanılabilir.

Sıra geldi Office dosyalarına. Yine Microsoft Office'ile oluşturulan (.doc) , (.xls) , (.ppt) , (.pps) dosyalarını Pardus'ta OpenOfis yardımı ile kullanabilirsiniz. Bunlara ek olarak Open Office sayesinde Pardus'ta çoğunlukla daha farklı dosya uzantılarını göreceksiniz.

Bunlarda ;

OpenOffice.Org Kelime İşlemci (Writer) : .sxw - (Microsoft Office Word formatı olan .doc yazı belgesi gibi)
OpenOffice.Org Hesap Tablosu (Calc) : .sxc - (Microsoft Office Excel formatı olan .xls hesap tablosu belgesi gibi)
OpenOffice.Org Sunu (Impress) : .sxi - (Microsoft Office PowerPoint formatı olan .ppt ve .pps sunum proje ve belgeleri gibi)
OpenOffice.Org Veri Tabanı (Base) : .odb - (Microsoft Office Access formatı olan .mdb veritabanı belgesi gibi)

Peki Winows'ta kullanılan standart sıkışmamış resim dosyası olan (.bmp) için durum ne? Tabi bu formatı da Pardus'ta kullanabilirsiniz ama bunun Pardus'ta asıl karşılığının (.xpm) olduğunu göreceksiniz.

Peki Windows'ta birçok program kurulurken system'in içine atılan (.dll) dosyaları gibi dosyalar pardus'ta yok mu? (.dll) dosyaları yapısı gereği Windows'a özgü kütüphane dosyalarıdır. Pardus'ta ise (.so) dosyaları bu amaçla kullanılan dosyalardır.

Windows'ta birçok programın yapılandırma için kullanmış olduğu (.inf) dosyalarında durum ne mi? Oda aslında bir Windows dosya formatıdır. Pardus'ta onun yerine (.conf) dosyaları aynı iş için kullanılır.

Bunun dışında Windows'ta normal ayarlar ile göremediğimiz gizli dosyalar vardı. İşte onların gizliliğini Pardus'ta dosya niteliklerinden değil, dosya isminin başına konmuş olan noktadan anlıyoruz. Örnek : (.hakamaka) Yanlız dikkat edin burada hakamaka dosya uzantısı değil. Çünkü noktadan önce belirtilmiş başka herhangi bir isim yok.

Ve ek olarak Windows'ta kullanılan birçok programın muadilini Pardus'ta bulabilirsiniz.

Bunlar;

--------------------------
Pardus - Windows
--------------------------
Kword -> Wordpad
KolourPaint -> Paint
AmaroK -> Windows Media Player
Xmms -> Winamp
K3b -> Nero
Krec -> Ses Kaydedicisi
Kmail -> Outlook Express
Krdc -> Uzak Masaüstü Bağlantısı
Konqueror -> Internet Explorer
Konqueror -> Dosya Yöneticisi
Kwrite -> Notepad
KPPP -> Çevirmeli Ağ Aracı
Kopete, Amsn -> MSN Messenger
Gaim -> Gaim
Skype -> Skype
Pisi-kga -> Program Ekle Kaldır
Tasma , KDE Kontrol Merkezi -> Denetim Masası
Kmag (Ekran Büyüteci) -> Büyüteç
KCalc (Hesap Makinesi) -> Hesap Makinesi
KFax , KFaxView (Fax Görüntüleyici) -> Faks Konsolu
KDE Adres Defteri, Kontact (Daha Gelişmiş) -> Adres Defteri
ProcessTable (KDE Sistem İzleyici) Kısayolu CTRL+ESC , Ksysgourd (Daha Detaylı) -> Görev Yöneticisi
QTparted (Disk Bölümleyicisi) -> Disk Yönetimi (Bilgisayar Yönetiminin İçinde)
KSystemlog (KSistemGünlüğü) -> Performans Günlükleri ve Uyarılar (Bilgisayar Yönetiminin İçinde)
----------------------------------------------------

Windows'ta kullanılan Administrator yani yönetici kullanıcı yerine Linux'ta root yönetici kullanıcısı vardır.

Pardus'ta da windows'ta olduğu gibi başlangıçta yönetici gizli kullanıcıdır. Eğer istenirse açılması gerekir. Ama bu pek tavsiye edilmiyor. Zira yönetici olarak yapmamız gereken işleri x pencere sunucusunu kullanmadan da konsol ekranından yapabilmekteyiz.

Windows'ta gelişmiş haklara sahip olmak için gerekli olan yönetici kipinde bir kullanıcı olmak yerine Linux'ta yapacağın işlem sırasında kullanacağın komutun başına sudo ekleyerek yönetici kipini gerektiren tüm işlemleri yapabilirsiniz. Ya da birden fazla kabuk penceresinden(Windows'taki MS-Dos komut istemi) birinde(X sunucu ekranında yani pencere ekranında CTRL+ALT+F1 ya da F2 bu şekilde F6 tuşlarına basarak 6 Farklı kullanıcı ile konsol hesabını çalıştırabilirsiniz) root olarak işleminizi kabuk'ta da yapabilirsiniz.

Konsol ekranında dikkat etmeniz gereken önemli şeylerden biri $ işareti. Bu işaret sizin normal bir kullanıcı, # işareti ise sizin root yani yönetici kullanıcı olduğunuzu gösterir. Eğer $ işareti ile belirtilmiş normal kullanıcı kipinden root yani yönetici kullanıcı kipine geçmek isterseniz su komutunu vermeniz, kullanıcı adı olarak root şifre olarakta Pardus'un kurulumunda ayarlamış olduğunuz root şifresini yazmanız durumunda # işaretini göreceksiniz. Yani artık root kipindesiniz.

Birde ~ işareti sizin Ev Dizininde olduğunuzu gösterir.

Size çok işinize yarayacağını bildiğim için kabuk ekranında kullanılan komutları öğrenmenizi tavsiye ederim.

Bu niye bu kadar önemli diyebilirsiniz ama pencereler ile anlatılması çok uzun sürecek işlemleri arkadaşınızın size verdiği üç satırlık bir kod ile basitçe halledebileceğiniz için desem beni anlamış olursunuz sanırım. Tabi bunun bir nedeni de Pencere sisteminde o anki kullanıcıyı değiştirmeden yönetici işlemlerini yapabilmek. Zira bunun sağlayacağı güvenlik ve kolaylık yadsınamaz.

Sıra geldi Windows'ta alışmış olduğumuz temel bazı klasörler ve kısayollar için yaklaşık olarak Pardus'ta denk düştüğü karşılıklara.

Bu noktada öncelikle açıklamam gereken birşey var. Pardus'ta Windows'ta olduğu gibi C: yada D: gibi harddisk bölümleri bulacağınızı sanıyorsanız yanılıyorsunuz. Zira Pardus'ta bütün dosyalar tek bir dizin hiyerarşisinde tutulur. Windows kurulu bölümlerinize Pardus'ta ana dizindeki yani / dizinindeki media klasörünün içinde hda1, hda2 gibi isimler alan klasörlerin içinden erişebilirsiniz. Unutmadan şunuda belirteyim Windows'ta olanın aksine Pardus her harddisk bölümünü sadece o bölüme erişilmek istendiğinde ilk kez çalıştırır ve sonraki denemelerde bu ilk erişimden gelen tampon bilgilerle bu disk bölümüne daha çabuk erişir.

Şunu özellikle belirtmek gerekir. Linux, Windows'tan farklı bir dizin hiyerarşisi izler. Nasıl derseniz. Windows'ta genellikle yüklenen programlar program files klasörü altında saklanırken Pardus'ta durum size çok daha karışık gözükecektir. Pardus'ta bir programın dosyaları aynı türdeki dosyaları saklayan gerekli klasörlere dağıtılır. Bu şekilde aradığınız bir yerelleştirme dosyasını yani programın Türkçe çalışması için yapılmış çeviri dosyasını, programın kullandığı kütüphane dosyasını yani Windows'taki (.dll) Pardus'taki (.so) dosyası ve bunun gibi belirli bir amaç için kullanılan dosyaları yerleştirilmiş oldukları kendine özgü klasörin içinde bulabilirsiniz.

Bu yapı size başlangıçta biraz karışık gelecektir ama zamanla işlerinizi daha da kolaylaştırdığını anlayacaksınız.

Başlangıç olarak masaüstünde bulunan Bilgisayarım klasörünün yerini Pardus'ta Sistem klasörü alır.

Yine masaüstünde bulunan diğer bir klasör olan Geri Dönüşüm Kutusu'nun bir benzeride Pardus'ta Çöp olarak yer almaktadır.

Şu ünlü Başlat çubuğunun yerini ise Pardus'ta yine Pardus isimli bir çubuk almaktadır.

Masaüstünde bulunan Sistem klösürünün içinde, Depolama Ortamı(yani harddiskler ve cd sürücüler gibi ortamlar), Başlangıç Dizini, Çöp(yada Windows'tan hatırladığınız Geri Dönüşüm Kutusu), Kullanıcı Dizinleri ve Uzak Yerler bulunur.

Windows'ta kurulu bölümün ana dizininde bulunan Documents and Settings klasörünün yerini Pardus'ta büyük oranda Ev Dizini (harddiskin içinden erişmek istediğinizde bu dizini home ismiyle görürsünüz) alır. Ancak yönetici yani root dosyaları ayrıcalıklı olarak yine root isimli dizinde yer alır.

Şimdi gelelim Program Files klasörünü yaklaşık olarak Pardus'ta ne temsil ediyora. Bu klasör ana dizindeki usr klasörüdür. Ama onun içide Windows'a göre karışıktır.

Sanırım Windows klasörünün Pardus'ta yaklaşık bir karşılığı bile olmadığını söylememe gerek yok. Dediğim gibi her dosya kendi tipindeki dosyaların olduğu dizinde yer almakta.

Pardus'ta (.so) yani kütüphane dosyaları diğer bir değişle Windows'ta bulunan (.dll) dosyalarının benzerleri lib ve usr/lib dizinlerinde yer alır.

Windows'ta bulunan CONFIG.SYS ve AUTOEXEC.BAT gibi sistem açılışı ve pencere sisteminin düzenini etkileyen dosyaların yer aldığı dizin ise etc dizinidir.

Programların dil dosyaları ise Pardus'ta usr/share/locale dizininde saklanır.

Açılış seçeneklerinin ve Linux çekirdeğinin yer aldığı dizin boot dizinidir.

Geçici dosyaların yer aldığı dizinde Pardus'ta tmp ve /var/tmp dizinidir.

Ek olarak Konsol ekranındaki komutların saklandığı dizin bin ve sbin dizinleridir.
----------------------------------------------------
Şimdilik bu kadar devamı gelecek...

Windows'tan merak ettiğiniz başka konular olursa buraya yazabilirsiniz.

Not: Hatam olursada beni düzeltin lütfen.
-------------------
Windows Programlarının Linux Karşılıkları
(http://www.pardus-linux.org/forums/viewtopic.php?p=989#989)

Bilgisayara Hem Windows Hemde Pardusu Birarada Kurmak
(http://www.pardus-linux.org/forums/viewtopic.php?t=880)
-------------------------------------------------
-------Pardus Başucu Adresleri------
-------------------------------------------------
http://www.pardus.org.tr/ (Pardus Resmi Sitesi)
http://www.uludag.org.tr/ (Pardus Ulusal Dağıtım Resmi Sitesi)
-
http://www.pardus-wiki.org/ (Pardus Ansiklopedisi)
-
http://www.pardus-linux.org/ (Pardus Tartışma ve Öğrenme Forumu)
-
http://www.belgeler.org/ (Linux ile ilgili birçok Bilgiyi bulabileceğiniz Temel Kaynak)
-
http://sanat.uludag.org.tr/ (Pardus Temaları, Sesleri ve Duvar kağıtlarını bulabileceğiniz adres)
------------------------------------------
------Pisi-kga Destekli Depolar------
------------------------------------------
http://paketler.uludag.org.tr/pardus-devel/pisi-index.xml (Resmi Geliştirici Deposu)
http://paketler.uludag.org.tr/pardus-1.0/pisi-index.xml (Resmi Son Kullanıcı Deposu)
http://ahmet.fasafiso.org/pardus/pisi-index.xml (Pardus Gayriresmi Kullanıcı Deposu)
-------------------------------------------------------
-------Pisi-kga Desteği Olmayan Depolar-------
-------------------------------------------------------

http://pardus.hostprizma.com/ (Pardus Gayriresmi Kullanıcı Deposu)
----------------------------
-----Paket Listeleri-----
----------------------------
http://paketler.uludag.org.tr/ (Pardus Paketleri)
http://paketler.uludag.org.tr/sources.html (Kaynak Paket Listesi)
-----------------------------
-----Kaynak Deposu-----
-----------------------------
http://svn.uludag.org.tr/ (Paketlenmemiş-pisi haline getirilmemiş- Kaynak Deposu)
--------------------
http://bugs.uludag.org.tr/ (Pardus Hata Bildirim Sitesi)
-
http://liste.uludag.org.tr/ (Uludağ Mail Listeleri)
-
http://gezegen.uludag.org.tr/ (Pardus Geliştiriciler Gezegeni)
-
http://www.pardus-dergi.org/ (Pardus e-Dergi)

Bilgisayara Hem Windows Hemde Pardusu Birarada Kurmak

Windows XP ile bir harddisk bölümünü istediğiniz bu iki Fat32 ya da NTFS dosya sisteminden birine çevirebilirsiniz. Hatta bunu direkt olarak Windows XP açıkken Bilgisayarım'a girip oradan Fat32 yapmak istediğiniz disk bölümünün üzerine sağ tıklayıp biçimlendir'e tıklayıp çıkacak pencerede dosya sistemi bölümünden istediğiniz(Fat32 ya da NTFS) dosya sistemini belirtirsiniz. Ve yine bu işlemin çabuk olmasını istiyorsanız hızlı seçeneğini seçerek biçimlendirmeyi başlatabilirsiniz. Ama unutmayın biçimlendireceğiniz disk bölümünün içindeki tüm bölümler yok olacaktır.

Eğer sadece bir disk bölümünün dosya sistemini dönüştürmek değilde harddisk üzerindeki disk bölümlerini tümden değiştirmek istiyorsanız temel olarak bunu Windows XP kurulum sürecinde yapabiliyorsun.

Eğer sisteminizi tam anlamıyla baştan kuracak iseniz ve harddisk üzerinde hem Windows hem Pardus'u barındıracak iseniz yapacaklarınız aslında çok basit. Önce bilgisayarınıza Windows kurulumu yaparsınız. Yanlız kurulum esnasında harddiskinizde bulunan tüm disk bölümlerini oluşturacağınız sistem için iyi ayarlamanız gerekir. Benim size tavsiyem böyle bir sistem için en azından 4 disk bölümü oluşturmak. Tabi bunların sadece 2 tanesi Windows XP kurulum cd'si ile yapılacak.

İlk olarak kurulum esnasında eğer daha önceden harddiski bölümlendirilmiş iseniz bütün bölümleri silebilirsiniz (Tabi bunu harddiskte önemli bilgilerin bulunmadığını veya bunların yedeklerinin bulundurulduğunu varsayarak söylüyorum). Daha sonra bir disk bölümü oluşturulur ve bölüm boyutu Windows Kurulumun için gerekli olduğunu düşündüğünüz bir miktar olarak ayarlarsınız. Yine sonrasında harddiskte geriye kalan bölümün ne kadarını Pardus için kuracağınıza karar verip bunu göz önünde bulundurarak ve Pardus kurduğunuzu varsayarak bu miktarıda kalan disk bölümünden çıkarıp Windows ve Pardus sistemleri için değiş tokuş veya ortak kullanım alanı olarak kullanacağınız disk bölümünün boyutu hesaplayıp bu bölümüde oluşturursunuz. Ama Pardus kurulacak disk alanı kadar bir bölümü oluşturulmadan bırakırsınız. Çünkü bu bölümleri Pardus kuraraken oluşturacaksınız.

Windows kurulumunda disk bölümlerini oluşturduktan sonra bunların biçimlendirme işlemine gelince sadece Windows XP kuracağınız bölümü biçimlendirir ve bu disk bölümüne kur seçeneği ile ntfs olarak biçimlendirir ve Windows XP kurulumu yaparsınız.

Windows kurulumun bittikten sonra Windows XP işletim sistemini açıp ortak kullanım alanı olarak belirlediğiniz bölümün üzerine sağ tıklayıp bu bölümü Fat32 Olarak biçimlendirirsiniz. Pardus kurmak için oluşturulmadan bıraktığınız bölüm ise Windows altında gözükmeyecektir.

Sıra Pardus'u kurma işlemlerine geldi. Pardusu kurarken disk bölümlenme işlemini otomatik değil manual olarak seçersiniz. Daha sonra biçimlendirilmemiş olarak görülen Pardus için bıraktığınız alanda önce Takas(Swap) bölümünü oluşturursunuz. Bu bölüm sadece Fiziksel Hafızanın(Ram) yetersiz olduğu durumlarda kullanmak içindir. Teorik olarak bu alanın boyutunu, Fiziksel hafızanın iki katı olarak ayarlamanın daha doğru olduğu söylenir. Daha sonra geriye kalan biçimlendirilmemiş alanı Pardus kuracağın sistem alanı olarak oluşturacaksınız ve kuruluma devam edeceksiniz.

Bu işlemlerden sonra harddisk' üzerinde bir tane Windows XP kurulu alan, Birtane Pardus kurulu bir alan ve Birtane ortak kullanım alanı olacaktır.

Hepsinden kolayı ise Windows'u kurarken kuracağınız alanı kurulum sırasında Fat32 Olarak biçimlendirip öyle kurmanızdır. Zira Pardus ile Fat32 Dosya sistemi kurulu disk birimlerine hem okuma hem yazma yetkileriyle erişebilirsiniz. Ama bu Windows'un tüm güvenlik özelliklerini(Artık her ne kadar ise) kullanmanızı engelleyecektir. Ama yine size tavsiyem daha önce belirttiğim şekilde bir kurulumdur.

Bu arada ben Windows üzerinden Pardus bölümüne nasıl erişim derseniz eğer, bunun için Windos'a kurulabilecek bir program işinizi görecektir. Programın adresi burası ( http://www.fs-driver.org/ ) İndireceğiniz yer ise burasıdır
( http://www.fs-driver.org/download/Ext2IFS_1_10b.exe ).

Gaim 2.0 Beta ile Google Talk hesabı kullanımı

Hesaplar Penceresine Geçiş:
Gaim ana penceresindeki menüden 'Hesaplar'ı seçiyoruz, 'Ekle/Düzenle'ye tıklıyoruz ve karşımıza 'Hesaplar' penceresi çıkıyor.
(Hesaplar -> Ekle/Düzenle)
Hesap Ekleme:
Hesaplar penceresinin alt kısmındaki Ekle tuşuna basıyoruz.


Hesap Ayarları:

Karşımıza çıkan pencerelerdeki ayarları aşağıdaki gibi yapıyoruz ve kaydet tuşuna basıyoruz.

Protokol: Jabber
Screen name: kullanici_adiniz (Uyarı: Bu kısımda sadece mail adresinizin @gmail kısmından önceki bölümü yazılacaktır )
Sunucu: gmail.com
Kaynak: Gaim
Şifre: Sizin Şifreniz
Görünen isim: Bu kısım boş bırakılacaktır
Şifreyi hatırla: isteğinize bağlı olarak şifrenizi hatırlamasını isterseniz kutucuğu işaretleyebilirsiniz.

Use TLS if available: Bu kutucuğu işaretleyin.
Require TLS: Bu kutucuğu boş bırakın
Force old(port 5223) SSL: Bu kutucuğu boş bırakın
Allow plaintext auth over unencrypted streams: Bu kutucuğu boş bırakın
Connect port: 5222
Sunucuya bağlan: talk.google.com
Proxy tipi: Evrensel Proxy Ayarlarını Kullan

Kişi Listesi:

Hepsi bu kadar, artık Google Talk kişilerinizi 'Liste'de görebilirsiniz.

Pardus'ta Kendinize Yerel Depo Oluşturun

Eğer sizde benim gibi henüz pardus ile internet bağlantısını sağlayamadıysanız (Benimki malum usb SpeedTouch Modem Sorunu) işinize çok yarayacağına inandığın bir ipucu vereceğim.

Her kurulumdan sonra internete girip vaktinizin büyük bir bölümünü harcama ve kotalı internet kullanıyor iseniz kotanızı doldurma pahasına her defasında bütün pisi paketlerini indirip kurmak büyük zorluk. Aslında belki her defasında bütün paketleri indirmek zorunda değilsiniz ama ya indireceğiniz programın bir bağımlılığı var ise!

İşte burada benimde uygulamış olduğum çözüm sizin için ilaç gibi olacaktır. Bu çözümde ne kadar pardus kurulumu yaparsanız yapın bir pisi dosyasını bilgisayarınıza sadece birkere indireceksiniz.

Pardus kurulum .pisi paketlerinden herhangi birtanesini bir kez kurduktan sonra pardus ta /var/cache/pisi/packages dizini oluşur. İnternetten indirdiğiniz tüm pisi dosyalarını bu dosyaların bilgilerini tutan pisi-index.xml dosyası ile birlikte bu dizin içinde saklar iseniz kendiniz için yerel bir pisi deposu oluşturmuş olursunuz.

Ama bunun tam olarak çalışması için birkaç şey daha yapmalısınız.

Önce pisi-kga komutu ile pisi açılır ve depo ayarlarından depo ekleye girilir. Depo ismi olarak "Yerel Depo" veya sizin istediğinz başka bir isim olarak verilebilir

Adres olarak ise

/var/cache/pisi/packages/pisi-index.xml

girilir ve depo güncellenir.

Bundan sonra pardusta kurulu olmayan ama yerel deponuzda ve yüklenebilir olan pisi paketlerinizi internete girmeden ve bütün bağımlılıkları da yerel deponuzda ise bağımlılıklarının ne olduğunu düşünmeden bağımlılıkları ile birlikte otomatik olarak kurabilirsiniz.

Windows Program ve Ayarlarının Linux Karşılıkları?

Arkadaşlar hem Linux hem Windows'tan anlayanlarınız biz yeni başlayanlar için çeşitli Windows programları ve ayarlarının(Denetim Masası, Görev Yöneticisi gibi) Linux karşılıklarını bu koru altında bir araya getirirse ve biz her yapmak istediğimiz iş için soru sormak zorunda kalmaz isek çok memnun olurum.

Evet... Artık yazdıklarınızı bir araya toplamanın zamanı geldi sanırım. Ama öncelikle varsa Programların Windows karşılıklarını yazacağım. Düzeltmelerde ve önerilerde bulunabilirsiniz.

WINDOWS PROGRAMLARININ LINUX VE PARDUS'TAKİ KARŞILIKLARI

-------------------------------------------------------------------------------------
------Windows-----------Son Güncelleme : 01 Şubat 2006--------------Linux--------
-------------------------------------------------------------------------------------
Windows Media Player_______________ - __________________AmaroK, Mplayer, VLC Media Player
Winamp___________________________ - __________________Xmms
Internet Explorer___________________ - __________________Firefox, Konqueror
Outlook Express____________________ - __________________Thunderbird, Kmail
Microsoft Office____________________ - __________________Open Office Org
Frontpage_________________________ - __________________NVU
Denetim Masası____________________ - __________________Tasma, Yast, Anaconda
Program Ekle Kaldır_________________ - __________________Pisi
Görev Yöneticisi____________________ - __________________KsysGuard
Nero_____________________________ - __________________K3B
Photoshop________________________ - __________________Gimp
3D Studio Max_____________________ - __________________Blender
Autocad__________________________ - __________________Qcad, Varicad
Delphi____________________________ - __________________Lazarus ,Kylix (Dellphi linux)
Visual Basic_______________________ - __________________Real Basic , Gambas
.Net Framework____________________ - __________________Mono
Visual Studio .Net__________________ - __________________Mono Develop
DC++____________________________ - __________________valknut
Dreamveawer Flash_________________ - __________________Flash4linux
IIS_______________________________ - __________________Apache Web Sunucu
Notepad__________________________ - __________________Kate
Wordpad__________________________ - __________________Kwrite
Edit (Konsol Ekranında)______________ - __________________Emacs (Konsol), Xemacs (Pencere)
Partition Magic_____________________ - __________________QTparted
JVM______________________________ - __________________JVM JRE
FlashGet__________________________ - __________________Flashgot
Bittorent__________________________ - __________________Cbittorrent (c++ ile linux için yazılmış hali)
Mirc______________________________ - __________________KVIrc, Xchat
Msn Messenger_____________________ - __________________Amsn
Yahoo Messenger, ICQ_______________ - __________________Kopete, Mercury
WS Ftp, Bullet Proof Ftp, CuteFtp______ - __________________Kasablanca, Gftp, KBear
Ulead Video Studio__________________ - __________________Kino
Matlab____________________________ - __________________Octave, Scilab, R, Yorrik, rlab, Yacas, Euler
-------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------ORTAK PROGRAMLAR----------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------
Skype_____________________________ - __________________Skype
Gaim______________________________ - __________________Gaim
Doom 3____________________________ - __________________Doom 3
Nero______________________________ - __________________NeroLINUX
eDonkey___________________________ - __________________eDonkey
Matlab_____________________________ - __________________Matlab
-------------------------------------------------------------------------------------
-----------KATEGORİK OLARAK LİNUX PROGRAMLARI VE WEB ADRESLERİ-----------
-------------------------------------------------------------------------------------
Knazar________________ -> __Firewall
Firestarter_____________ -> __Firewall ( http://www.fs-security.com/download.php )
Süperkaramba__________ -> __Theme
gdesklets______________ -> __Theme
Firefox________________ -> __Web Tarayici
Kmail_________________ -> __E-Posta İstemcisi
Kaffeine_______________ -> __Film Oynatıcı
Amarok________________ -> __Müzik Çalar ( http://amarok.kde.org/ )
Kate__________________ -> __Metin Düzenleyici
Kwrite________________ -> __Metin Düzenleyici
Ark___________________ -> __Arşiv Programı (winzip-winrar gibi)
OpenOffice_____________ -> __Ofis Paketi(word-excel-ppoint-access)
Kopete________________ -> __Mesajlasma (messenger)
Gimp__________________ -> __Resim Düzenleyici (photoshop)
Quanta________________ -> __Web Sayfası Düzenleme
Apollon(Gift)____________ -> __Dosya Paylaşımı (Kazaa vs.)
Tasma________________ -> __Kontrol Paneli
Pisi___________________ -> __Paket Yöneticisi
Kdar__________________ -> __Disk, Partition İmaj ve Yedekleme